Kategórie
 
 
 
 
 

Zvýšenie efektívnosti recyklácie dreva: Bubnový separátor inovuje výrobu dosiek

V snahe o optimalizáciu výroby sa závod na výrobu dosiek v belgickom Wielsbeke posunul o veľký krok vpred tým, že do svojho procesu recyklácie dreva začlenil výkonný  magnetický bubnový separátor. Tento separátor hrá kľúčovú úlohu v efektívnom odstraňovaní feromagnetických kovov z drevotriesky, čím prispieva k cieľu zvýšiť podiel recyklovaného dreva vo výrobe dosiek.

Zvýšenie efektívnosti recyklácie dreva: Bubnový separátor inovuje výrobu dosiek

Výzvy v recyklácii dreva

Závod v súčasnosti využíva vo svojich doskách približne 50 percent recyklovaného dreva a plánuje tento podiel zvýšiť až na 75 percent. Dosiahnutie tohto cieľa si vyžaduje nielen získanie viac recyklovaného dreva, ale aj optimalizáciu procesu jeho čistenia, nakoľko často obsahuje drobné kamienky, plast, sklo a feromagnetické kovy.

Identifikácia problému

Martijn Lambregts, inžinier údržby, uznáva, že najväčším problémom pri spracovaní dreva bola práve prítomnosť kovových nečistôt. Blokový magnet umiestnený na konci recyklačnej linky odhalil problém, keď sa na ňom zachytávalo množstvo dreva, ktoré obsahovalo napríklad klince. To znamenalo, že v praxi občas prešli takéto kusy aj do štiepkovača, čo malo za následok vyššie opotrebovanie jeho čepelí, väčšie riziko iskier, a teda aj požiaru. Dodatočne bolo nevyhnutné zabrániť kovovým časticiam, aby sa dostali aj do samotnej štiepky.

Spoločné riešenie

Aby sa zvýšila efektívnosť a bezpečnosť procesu, predstavitelia závodu oslovili špecialistov na  magnetické technológie. Spoločne navrhli výkonný neodymový magnetický bubnový separátor špeciálne prispôsobený pre odstraňovanie dreva kontaminovaného feromagnetickými kovmi.

Neodymový magnetický bubnový separátor

Ibo Serbest, obchodný manažér, vysvetľuje, že motorom poháňaný magnetický bubnový separátor sa skladá zo statického magnetického jadra umiestneného pod uhlom 180 stupňov. To znamená, že vnútro bubna má magnetickú a nemagnetickú časť. Bubon rotuje približne s frekvenciou 35 otáčok za minútu, efektívne zachytávajúc feromagnetické materiály, akými sú napríklad klince. Tieto sa vplyvom magnetického pola „prilepia“ na bubon, a keď opustia magnetické pole, úspešne sa oddelia od zvyšného materiálu.

Impozantné výsledky

Napriek výzvam v návrhu, konfigurácii a inštalácii prinieslo testovanie impozantné výsledky. Ukázalo sa, že nové bubnové magnety odstraňujú z materiálového toku až štyrikrát viac kovov. Riziká spojené so silným magnetickým poľom si však pri inštalácii separátorov vyžadovali zvýšenú opatrnosť, vrátane zákazu používania akéhokoľvek kovového náradia, ktoré by mohlo spôsobiť zranenie zamestnancov. Mechanici nemohli mať na sebe žiadne kovové predmety, hodinky a podobne.

Úspech tohto projektu je významným míľnikom pre závod na výrobu dosiek, ukazuje dôležitú úlohu, ktorú zohráva pokročilá technológia magnetického separovania pri dosahovaní cieľov udržateľnej a efektívnej recyklácie dreva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia